Începînd cu luna ianuarie 2013, Asociaţia URBIK demarează primul program de cursuri de scriere creativă (creative writing) din Iaşi şi din regiunea Moldovei, cu titlul generic „SCRIITOR, adjectiv.”. Evenimentul are ca scop descoperirea de noi talente, promovarea scrierii creative în special în rîndul tinerilor, dar şi promovarea lecturii şi a scriitorilor contemporani.
Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani, va fi primul mentor al programului „SCRIITOR, adjectiv.” şi va susţine cursul de scriere creativă, axat exclusiv pe proză, timp de 8 săptămîni, în perioada 25 ianuarie-25 martie 2013. Cursul este destinat în principal liceenilor şi studenţilor, dar înscrierile se vor face indiferent de vîrstă. Cei care doresc să se înscrie, trebuie să trimită pe dresa contact@urbik.eu o scurtă scrisoare de motivaţie (o jumătate de pagină A4) şi 2-3 texte personale. Mentorul va selecta un grup de maximum 10 cursanţi. Întîlnirile se vor desfăşura sîmbăta, de la 10.00-12.00, în cadrul librăriilor Librarium din Iaşi (Avant-Garde şi Palas). Taxa de înscriere la „SCRIITOR, adjectiv.” este de 800 lei, iar pentru elevi şi studenţi taxa va fi de 600 lei. Pentru detalii legate de înscriere: contact@urbik.eu.
Cursul se va axa pe exerciţii practice de stimulare a creativităţii şi discuţii pe teme precum: „Cum alegem un subiect?”, „Cine, ce şi mai ales cum povesteşte?”, „Cum construim cu cuvinte: faptele, cuvintele şi efectele cuvintelor”, „Tensiunea textului”, „Personaje, linii narative şi lumi”, „Chestiunea timpului”, „Jocul punctelor de vedere şi construcţia realităţilor”, „Cum începem şi cum încheiem o povestire?”, „Cum alegem un titlu”, „Cum ne construim originalitatea” sau „Ce trebuie să uităm din ceea ce am învăţat”.
Dan LUNGU este unul dintre cei mai traduşi scriitori din noua generaţie, unele dintre cărţile sale fiind publicate în numeroase limbi de circulaţie internaţională. Conferenţiar la Catedra de Sociologie a Universitatăţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Dan Lungu a urmat studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi a fost redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). În 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8. În 2001 şi 2002, redactor-şef al revistei culturale Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi în cadrul programului „Les belles étrangères”, Franţa. Una dintre cărţile sale, Sînt o babă comunistă! (roman aflat deja la a treia ediţie) se află în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, avîndu-i ca protagonişti pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Ralea şi Ana Ularu, iar versiunea ei franceză a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franţa, 2008). Dintre cărţile sale amintim: Sînt o babă comunistă!, Băieţi de gaşcă, Raiul găinilor, Proză cu amănuntul, Cum să uiţi o femeie, În iad toate becurile sînt arse.
Pentru mai multe accesaţi: www.danlungu.eu.
Asociaţia URBIK a fost înfiinţată în 2012 în scopul desfăşurării de activităţi culturale destinate promovării principiilor dezvoltării durabile, dezvoltării mentalităţilor citadine, a cadrului cultural şi estetic al spaţiilor urbane, întăririi principiilor democratice, dar şi al creării unei coerenţe la nivelul organizării evenimentelor culturale cu impact local, regional, naţional şi internaţional. Scopul principal al URBIK este realizarea unor cadre de acţiune în vederea accelerării sincronizării mediului cultural românesc cu cel european. Pentru mai multe detalii: www.urbik.eu
Proiect susţinut de Editura Polirom şi Librarium.
Sursa: www.polirom.ro