Uitându-mă recent pe câteva bloguri/siteuri creştin ortodoxe văd că mulţi scriu despre pericolul banilor şi al lăcomiei. Într-un pasaj se vorbeşte cum lăcomia duce la venerarea idolilor falşi. Mi s-a părut interesant să citesc astfel de pasaje, având în vedere câţi bani cer „instituţiile” creştine ortodoxe de la stat. Se pare, conform datelor oficiale de pe siteul BOR (Biserica Ortodoxă Română), că la momentul actual cultele religioase primesc 0,4% din PIB (produsul intern brut). Adică, tradus în cifre, aproximativ 540 de milioane de euro, din care 90% se duc la BOR, adică 491 de milioane de euro.
Dacă ne gândim la cât se vorbeşte despre importanţa credinţei şi cum banii nu sunt altceva decât „ochii dracului”, mi-aş imagina că BOR nu ar accepta o sumă de bani atât de mare…
Dar haideţi să lăsăm un pic sarcasmul şi să încercăm să privim lucrurile dintr-un punct de vedere real şi raţional. De ce are biserica nevoie de atât de mulţi bani? Este adevărat că avem foarte multe biserici şi catedrale, chiar mai mulţi preoţi şi profesori de religie ce trebuiesc plătiţi, dar aceştia nu acoperă această sumă colosală. Este absurd să credem că se duc 491 de milioane de euro numai la preoţi, care oricum câştigă destul numai din înmormântări, nu mai vorbim de nunţi şi alte sărbători.
Mulţi au pus problema diferit, au întrebat câţi din aceşti bani se duc la filantropie. Se pare că avem cifre exacte şi pentru asta, mulţumită lui Toma Pătrescu de la www.hotnews.ro. Haide să vedem:
- 2009: 45 milioane lei (adică 10,62 milioane de euro);
- 2010: 49,6 milioane lei (adică 11,78 milioane de euro);
- 2011: 55 milioane lei (adică 12,36 milioane de euro).
„Sa recapitulăm. BOR primeşte anual de la Stat circa 491 milioane de euro şi direcţionează către “filantropie” circa 12 milioane, echivalent cu 2,44% din ce primeşte!” (citat din articolul lui Toma Pătrescu: Mic dejun cu rugăciune. Nota de plată? 540 de milioane de euro!)
Unele organizaţii au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului, cerându-i să înceteze finanţarea cultelor religioase, sperând că aceste fonduri ar putea fi redirecţionate către cercetare, educaţie şi sănătate. Uitaţi şi scrisoarea:
”Asociaţiile semnatare fac un apel către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase şi să redirecţioneze către Educaţie, Cercetare şi Sănătate aceste fonduri.
Pentru comparaţie, reamintim că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.
Dincolo de această alocare inoportună per se, având în vedere actualul context socio-economic, considerăm că o abordare raţională, în acord cu nevoile imediate şi reale ale cetăţenilor, este absolut necesară, iar Sănătatea, Educaţia şi Cercetarea sunt domenii prioritare.
Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizaţii private şi trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor.”
Semnatarii scrisorii deschise:
- Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR)
- ActiveWatch
- Expediţie în Cultură
- Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală
- Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
- Fundaţia Population Services International în România
- Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
- Asociaţia Start Focus
- Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
- Asociaţia REPER21
- Asociaţia EPAS
- Asociaţia ACCEPT
- Fundaţia Alături de Voi
- Fundaţia PACT
- Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
- Green Hours & Teatrul LUNI
- Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună”
- Asociaţia Edusfera
- Centrul pentru Acţiune şi Responsabilitate în Educaţie
- Grupul h.arta
- Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă
- Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
- Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie – RPER (Franţa) (Sursa scrisorii: totb.ro)
Se pare totuşi că e nevoie de mai mult decât credinţă, este nevoie şi de sume colosale de bani. În schimb, să nu ne mai batem capul cu pensionarii, spitalele, sistemul de învăţământ şi fondurile pentru cercetări ştiinţifice. Haideţi mai bine să ne rugăm să mai construiască o biserică…