Interviu cu profesorul italian Claudio Mutti, directorul revistei de geopolitică Eurasia din Italia, acordat jurnaliștilor Max și Alexander
Max, Alexander & Prof. Mutti:
Alexander & Max îl introduc ascultătorilor pe Prof. Claudio Mutti, un lider al naționalismului Italian
Claudio Mutti:
“Ați spus că sunt un naționalist italian. Eu cred că sunt un naționalist european care trăiește în Italia. Este imposibil astăzi să fii naționalist într-o țară mică pentru că o țară mică nu poate fi independentă. Astăzi doar țările de dimensiuni continentale pot fi independente, de aceea spun că sunt un naționalist european. Cred că doar o Europă independentă și unită este posibilă în lumea de astăzi…
.. trăim în secolul puterilor continentale: Rusia, China, SUA, India.. .Este imposibil pentru o țară mică să rămână independentă. Italia de exemplu, nu mai este independentă de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Am fost “eliberați” acum 70 de ani și de la “eliberarea” noastră avem pe teritoriul italian peste 100 de baze militare NATO și americane.
Ocuparea Europei nu este doar un fenomen italian, el extinzându-se de 20 de ani și în estul Europei… Acum “eliberatorii” noștri au eliberat Ucraina și vor să “elibereze” și Rusia. Cred că, pentru oamenii care gândesc, a venit timpul să elibereze Europa de “eliberatori”.
Naționalismul meu este pentru o Europă mare, aliată cu Rusia și cu celelalte mari puteri ale continentului Eurasiatic. Există anumite legi în geopolitică: o țară mică, precum Italia, putea fi independentă în sec al XIX-lea dar acum dimensiunile necesare pentru ca o țară să fie independentă sunt mult mai mari: teritoriul, demografia, puterea militară, puterea energetică – toate acestea pot aparține doar unei Europe integrate. Când spun Europa, nu vorbesc de Uniunea Europeană. UE, după cum spunea Zbigniew Brzezinski, este capul de pod al SUA în Eurasia. Deci un naționalist european trebuie să se gândească la UE ca la o uniune colaboraționistă (cu ocupantul).
… Ce se întâmplă acum în Ucraina e o încercare de a aduce trupe NATO cât mai aproape de Moscova. De aceea, un naționalist european trebuie să sprijine Rusia și apărarea teritoriului acesteia împotriva agresiunii vestice. Europa însăși a fost obiectul agresiunii vestice, a fost invadată de puterile vestice, SUA și Anglia în anii ‘40, a fost ocupată în 1945, iar partea ei centrală și est-europeană a fost ocupată după 1989.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă un naționalist european este să înțeleagă această situație. Un adevărat naționalist nu poate fi în favoarea politicilor Uniunii Europene. UE este o uniune a statelor europene în care clasele politice sunt clase colaboraționiste. Din 1945 am avut în Europa de vest o singură excepție – Franța, pe vremea generalului de Gaulle.”
Acum nici Franța nu mai are o politică independentă față de SUA, probabil acum există doar un mic stat care dorește să fie independent față de SUA, față de Vest in general, este vorba de Ungaria. Speranța mea este că și alte guverne europene vor urma pașii lui Viktor Orban în această direcție, nu numai pentru afaceri ci pentru independența politică a Europei.
Max:
Suntem complet de acord cu Dvs. Cât de departe a evoluat această gândire la partidele de rezistență în Vestul și Centrul Europei?
Claudio Mutti:
Cred că la ora actuală nu există rezistență în Europa la ocupația Vestică, pentru că în fiecare țară din Europa toate partidele politice de dreapta sau de stânga sunt de acord cu poziția de colaboraționism cu NATO și SUA. De exemplu în Italia când guvernul are nevoie de aprobarea parlamentului pentru “misiunile de pace” în Afghanistan nu există opoziție nici din stânga nici din dreapta. De asemenea în celelalte țări europene situația este similară. Politica externă nu e discutată în Italia, pentru că partidele politice nu dezbat această problemă. De ce? Pentru că poziția Italiei nu este decisă de forțe politice, este făcută la Ambasada Americii. Partidele politice pur și simplu o acceptă. De aceea “lupta” dintre stânga și dreapta este doar asupra problemelor interne. Cand problemele vizează NATO, “misiunile de pace”, toate forțele politice sunt de acord.
Max:
Câțiva membri ai Dumei s-au exprimat că Europa ar fi o regiune ocupată și că UE e o construcție a cercurilor bancare și a SUA. Se consideră Rusia responsabilă pentru eliberarea Europei și pentru protejarea ei în fața acelorași forțe?
Claudio Mutti:
Cred că Rusia trebuie să înțeleagă că și-a pierdut prezența în Europa după așa-zisa eliberare de acum 70 de ani și că dacă vrea să rămână în siguranță față de o agresiune americană are nevoie de o Europă puternică. Rusia trebuie să elibereze Europa dacă Europa nu se poate elibera singură. Rusia are interesul să expulzeze influența politică străină de pe continentul nostru, nu numai de la frontierele sale, ea va fi în siguranță numai dacă americanii vor merge înapoi pe insula lor.
Alexander:
Putem face o distincție între valorile vestice și valorile europene?
Claudio Mutti:
Da. Luați o hartă a lumii, un glob, desfășurați-l și veți vedea că partea dreaptă conține Europa și Africa în timp ce stânga conține America de Nord și de Sud. Deci Europa face parte din emisfera estică. Europa are o proximitate cu Rusia și cu restul continentului Eurasiatic. Unii, inclusiv de Gaulle au vorbit de “Europa de la Atlantic la Urali”. Dacă nu mă înșel, Uralii nu ajung la 2000 m, deci nu pot constitui o graniță. În istorie mulți oameni din Centrul și Estul Asiei au venit spre Europa, iar Uralii nu au consituit o graniță pentru ei. Noțiunile elementare de geografie spun că un continent este determinat (mărginit) de oceane. Dacă această definiție este corectă, Europa nu e un continent, Asia nu e un continent, doar Eurasia unită este unul. Iar Eurasia este continentul Estic.
De aceea nu pot accepta definiția Europei ca fiind occidentală/ vestică. De fapt aceasta este o definiție nouă, de după cel de-al II-lea Război Mondial. Îmi amintesc de exemplu când Mussolini a declarat război Franței și Angliei, a declarat război “democrațiilor occidentale”. Dar de fapt nici Franța nu e vestică. Cât despre Anglia, întodeauna a vrut să fie vestică, datorită solidarității cu “verii” americani. Însă țările europene nu s-au considerat vestice. Wagner în Lohengrin de exemplu spune că “mergem la război contra Vestului și Estului”, dar atunci Germania era un Reich. Vestul e acum o definiție culturală, ideologică. De exemplu, după Al Doilea Război Mondial, Japonia e o țară vestică, dar din punct de vedere geopolitic din Japonia până la Anglia suntem în Est. Am fost colonizați și imaginar, înainte eram europeni acum trebuie să ne considerăm occidentali, dar acest lucru a devenit valabil doar după Al Doilea Război Mondial.
Va urma