Discurs introductiv
Dragi prieteni, domnilor și doamnelor, bună dimineața tuturor și bine ați venit la a treia ediție a Forului de la Chișinău, intitulat ”Dincolo de Momentul Unipolar: Perspective asupra Devenirii Lumii Multipolare”.
Permiteți-mi să mă prezint pentru persoanele din diferite țări care urmăresc evenimentul on-line. Numele meu este Iurie Roșca, sunt un jurnalist și editor din Moldova, precum și președintele Universității Populare, care a organizat prezenta întâlnire. Sunt un fost disident anticomunist, actualmente disident antiglobalist.
Aș începe conferința noastră internațională spunând că principala caracteristică a țării mele, Moldova, este identitatea ei religioasă, Ortodoxia. Mai mult de 90 la sută din cetățenii noștri aparțin Bisericii Ortodoxe. Fără credința noastră n-am fi existat, am fi doar o turmă de Homo Sovieticus de stil vechi sau de Homo Americanus de stil nou.
De aceea aș dori să vă cer permisiunea de a începe evenimentul cu rugăciunea Tatăl Nostru…
Vă mulțumesc foarte mult. Și acum permiteți-mi să spun câteva cuvinte despre fondarea inițiativei noastre, intitulate Chișinău Forum. Această idee a fost discutată încă din 2017 de un grup de prieteni din diferite țări, care împărtășesc aceleași valori conservatoare, tradiționale, anti-sistem și anti-globaliste. Filosoful rus Aleksandr Dugin, jurnalistul și scriitorul francez Constantin Parvulesco, preotul ortodox italian Nicola Madaro, eu însumi și câțiva alți confrați am decis să inițiem acest proiect ca o reuniune internațională, care să-i adune pe intelectualii care se opun hegemoniei americane, ca și supremației occidentale, care contestă agenda globalistă și care luptă pentru conservarea diversității culturale, religioase, etnice și naționale, pentru valorile spirituale și morale și pentru o societate mai dreaptă, cu adevărat umană.
Convingerea noastră este că exact acest gen de cooperare între intelectualii din diferite țări poate face ca vocile disidente să devină mai puternice în confruntarea noastră cu discursul dominant, formatat de elitele globale împotriva intereselor națiunilor noastre.
Și acum, de ce am ales Chișinăul ca loc al întâlnirilor noastre? Pentru că este situat între Est și Vest și pentru că acest pământ nu mai trebuie niciodată privit ca parte a liniei de divizare a continentului nostru, nici ca parte a bătăliei geopolitice între marile puteri.
În viziunea noastră, după sfârșitul momentului unipolar al hegemoniei americane, Moldova, ca parte a patriei noastre mai largi, continentul eurasiatic, trebuie să devină un loc al cooperării, al confluențelor, al complementarității între diferite popoare, culturi și tradiții care aparțin, până la urmă, aceleiași civilizații continentale.
Primul For de la Chișinău a avut loc pe 26-27 mai 2017 și a reunit intelectuali din Franța, Italia, Rusia, România, Grecia, Serbia, Georgia și Belgia.
Printre vorbitorii principali la acea vreme au fost gânditorul rus Aleksandr Dugin, scriitorul și economistul francez care este în prezent europarlamentar Herve Juvin, liderul de opinie georgian Levan Vasadze, activistul civic belgian Kris Roman etc. În timpul primului nostru for am adoptat documentul, ce definește profilul nostru conceptual. L-am intitulat ”Manifestul de la Chișinău : Crearea Europei Mari. Draftul Geopolitic al Lumii Multipolare” (https://flux.md/opinii/manifestul-de-la-chisinau-sa-realizam-europa-maxima).
Al doilea eveniment internațional a avut loc pe 15-16 decembrie 2017. Tema acestei conferințe a fost ”Capitalismul financiar și alternativele sale pentru secolul XXI. Contribuții la a Patra Teorie Economică”. (înregistrarea video completă: https://flux.md/stiri/video-international-conference-financial-capitalism-and-its-alternatives-for-the-21st-century-contributions-to-the-4th-economic-theory-chisinau-15-december).
A doua ediție a Forului de la Chișinău a întrunit un număr impresionant de intelectuali de vârf din mai multe țări, care și-au prezentat viziunea asupra actualului model politic și economic dominant și au formulat câteva concepte cheie privind modelele alternative la paradigma de azi, lacomă, nedreaptă și perversă, care este impusă la nivel global de către corporații.
Din nefericire, anul trecut am ratat oportunitatea de a avea un alt for aici la Chișinău chiar din cauza mea. Mă refer la persecutarea mea de către autoritățile care nu sunt deloc încântate de activitatea mea și care au tot insistat să mă arunce în închisoare pentru vreo șapte ani. Ca să fiu sincer, sunt în profund dezacord cu intențiile lor. Și totuși, nu ezit să îmi continui lupta pentru valorile care sunt mult mai importante decât libertatea mea. Oricum, în 2018 echipa noastră internațională și-a continuat din plin activitatea, organizând conferințe publice și lansări de carte, scriind articole și realizând înregistrări video pentru rețeaua noastră de media alternativă.
În acești ultimi trei ani, echipa noastră a devenit mai mare și mai puternică, alți disidenți de renume din diferite țări alăturându-se familiei noastre intelectuale. În acest fel, în ultima perioadă am ajuns mai vizibili și mai influenți la nivel internațional.
Astăzi sunt fericit să anunț prezența la evenimentul nostru internațional a prietenilor care au venit la Chișinău din peste zece țări.
Prima zi a Forului de la Chișinău va fi axată pe tema noastră principală privind sfârșitul hegemoniei americane și perspectivele edificării unei lumi multipolare.
Mâine vom avea două paneluri de discuții. Vom începe la ora 9.00 cu primul panel, intitulat ”Siria în flăcări”, unde vom discuta despre agresiunea vestică împotriva acestei țări,care a început acum opt ani ca parte a unui război mai larg, militar și non-militar, mediatic și economic, împotriva întregului Orient Mijlociu (Afganistan, Irak, Libia, Yemen, Iran) și despre toate implicațiile acestui subiect major.
Cel de-al doilea panel de discuții, programat pentru mâine, va fi axat pe activitatea noastră editorială. Vom avea plăcerea să ascultăm discursurile unor cunoscuți autori francezi, care se află printre noi: Lucien Cerise, Youssef Hindi și Pierre-Antoine Plaquevent. Mă refer la autorii acelor cărți, care au fost traduse în română și publicate de către Universitatea Populară în ultimii doi ani. Aș vrea să menționez că printre autorii francezi publicați de noi mai sunt și Jean Parvulesco, Ivan Blot, Herve Juvin, Jean-Michel Vernochet, Valerie Bugault și Jean Remy.
Alături de noi astăzi se află de asemenea istoricul francez Marion Sigaut, pentru care am toată admirația.Dânsa va participa de asemena la al doilea panel de discuții. Apropo, sper să public măcar una dintre cărțile ei în viitorul apropiat.
Iar acum permiteți-mi să vă prezint colegii mei care vor fi co-moderatorii evenimentului: Daria Dugina din Rusia, istoric al filosofiei, Paul Ghițiu, scriitor român, jurnalist, producător de filme și politician, precum și Youssef Hindi, istoric francez al religiilor și analist geopolitic.
Și acum aș vrea să vă invit să ascultăm discursurile prietenilor noștri.
Vă mulțumesc pentru atenție.
Discursul introductiv la Conferința internațională „Dincolo de Momentul Unipolar – Perspective asupra devenirii lumii multipolare”,
Chișinău, 20-21 septembrie 2019
sursa: https://flux.md/stiri/chisinau-forum-iii-perspective-asupra-deveniri-lumii-multipolare