De parcă ar fi fost un singur om, conducătorii țărilor occidentale se aruncă brutal asupra acestor fake news-uri. Cum anume și de ce s-a ajuns la o atare unanimitate perfectă? Și unde se află șeful orchestrei?
În Franța sunt îngrijorări în legătură cu anunțul lui Emmanuel Macron relativ la proiectul său de lege anti fake news. Cum francezii nu au fost niciodată foarte buni la engleză, ei au tendința de a traduce fake news prin știri false. Cuvântul „fake” nu înseamnă totuși același lucru cu cel de „fals” (faux). Etimologia sa îl leagă mai degrabă de ideea de curățenie (cf. fegen în germană), chiar de înfrumusețare prin mijloace artificiale cum ar fi machiajul, lustruirea etc. Nu este vorba despre a înșela în ce privește natura lucrurilor, ci de a le face mai prezentabile.
Prea puțin contează acest lucru, francezilor le place să discute, prin urmare glosează juridic, politic și filosofic asupra subiectului. În mod curios, ei nu abordează niciodată aspectul militar. Se știe totuși că „aranjarea” realității este cosubstanțială artei războiului.
Aici se află originea acestei împrăștieri simultane a unei vocabule anglo-saxone în discursul guvernamental al aproape tuturor țărilor Europei, inclusiv Elveția, și bine înțeles la nivelul Statelor Unite.
Reatlantizarea Europei…
În 2010, un raport al CEPA (Center for European Policy Analysis), unul dintre nenumăratele laboratoare de influență cu sediul la Washington, a emis un raport intitulat « Keeping new allies ». El se alarmează în legătură cu riscul pierderii controlului în fostele țări ale pactului de la Varșovia, pe care președinția lui Obama nu ar fi făcut decât s-o agraveze. Acesta din urmă a anunțat într-adevăr voința sa de a se apropia de Rusia sub președinția lui Medvedev și pentru a face o figură bună, el a îndrăznit să îngroape desfășurarea foarte costisitorului scut antirachetă, decisă de Deep state-ul american în timpul lui Bush jr.
În fața dezinteresului pe care-l suscită Statele Unite în aceste țări, CEPA recomandă o operație de „reasigurare”, care, numai patru ani mai târziu, va deveni acea « European Reassurance Initiative » pe care o cunoaștem. Nu e cazul să ne îndoim că CEPA este în mod clar o curea de transmisie a Deep state-ului american. Ea este oficial finanțată printre alții de National Endowment for Democracy, de misiunea US la NATO, divizia de Diplomație publică a NATO, Școala navală a SUA, Pentagonul, Departamentul de Stat american, grupurile obișnuite ca Raython, Lockheed Martin, Chevron, Bell Helicopter, Textron Systems etc. Și apoi, totuși, și Agenția de apărare europeană.
L-am uitat cumva pe Soros? Stați liniștiți, el nu e niciodată foarte departe. Aici, se află în recrutarea cadrelor, unde găsim personaje ca bulgarul Ivan Krastev, în același timp membru al consiliului consultativ al CEPA și al Global Advisory Board al Open society, care Krastev este de altfel și expert încadrat al National Endowment for Democracy.
Ce spune în esență acest raport al CEPA? Ei bine, faptul că centura orientală a Europei se slăbește, chiar se deteriorează foarte repede, și că trebuie de urgență ca lucrurile să fie luate din nou sub control, căci se văd deja „semne că regiunea devine mai europeană decât atlantistă”. Drace! Ce înseamnă asta? Remediul prescris? Crearea unor noi structuri bilaterale și de think thank-uri atlantiste pentru a reaprinde flacăra americană, stabilirea unor noi „Centre de excelență” ale NATO, după modelul Centrului de cyber-apărare de la Tallinn (Estonia), vizite la nivel înalt frecvente și triumfaliste, creșterea numărului de bursieri în universitățile americane, investiții masive în mass-media și acorduri de livrare de armament, mai ales de rachete antibalistice SM-3, produse de Raytheon cu 15 milioane de dolari pe bucată, adică întoarcerea sine die la scutul antirachetă, împotriva voinței locatarului de la Casa Albă. Fără a uita vechile exerciții militare de la Baltica la Marea Neagră, pe fondul unor scenarii de atacuri majore iminente. Da, dar venind de unde?
… recreând un inamic
Cu atât mai rău pentru reset-ul lui Obama cu Moscova, căci va fi un remake al războiului rece cu Rusia, care va fi acuzată de „revizionism”. Un termen totuși mai natural în lexicul sovietic decât american. Dar, până la urmă, de ce să căutăm mai departe? De aceea vom face în așa fel încât să provocăm Rusia. Doar puțin timp, pentru a pregăti operațiunea și a pune de-o parte fondurile necesare, și vom avea lovitura de stat de la Maidan, cu perspectiva sigură de a vedea armata americană instalată imediat și de a rămâne în Ucraina și mai ales în Crimeea. Se știe continuarea.
Kremlinul nu are de ales, drapelul rusesc va reveni pe întreaga peninsulă și pe toate infrastructurile militare ale acesteia: baze strategice pentru accesul Rusiei la mările calde. Toate acestea, așa cum ne amintim, fără a trage un singur foc de armă. Un vânt de panică suflă totuși în statele majore occidentale, care vor rezuma operațiunea în două cuvinte: război hibrid.
Conceptul era încă vag. El semnala între altele asocierea resurselor civile și militare, a forțelor convenționale și speciale, a expunerilor mediatice brute și a operațiunilor de influențare secretă, în special cu o utilizare foarte reușită a rețelelor sociale.
Deep-state-ul american a avut ceea ce a dorit: un discurs de teamă asupra „invaziei” rusești a Ucrainei, a „anexării ilegale” a Crimeii, sau asupra hegemoniei crescânde a Rusiei pe care ar trebui s-o combatem militar. Se va putea cere europenilor să achite nota de plată și să crească cu câteva procente bugetele lor militare în beneficiul echipamentelor „interoperabile”, adică americane, evident. Iar apoi se va distruge definitiv orice veleități ale Casei Albe de a persevera în reset-ul său pro-rusesc.
Va fi harta propagandei de pe internet și a manipulărilor informației de către ruși, sub denumirea înregistrată de fake news. Ecuația este cât se poate de simplă: „este rusesc, deci este fake”. Doar că americanii, via NATO, cer de la Europa să criminalizeze informația de origine rusească.
Când agenții secreți joacă în teatrul umbrelor
Oficial, europenii au primit somația militară din 2015. Generalul Philip Breedlove, la acea vreme comandant suprem al NATO, declara la 22 martie 2015 că Occidentul trebuie să se angajeze într-un război informațional cu Rusia cu scopul de a contracara „poveștile false” ale acesteia, mai ales pe rețelele sociale. În mod curios, se crease deja Centrul de excelență în comunicare strategică al NATO (StratCom COE) la Riga, încă din 2013. Poate se dorea utilizarea sa la modul ofensiv, camuflat astăzi drept „răspuns” la hegemonia rusească?
Încă din 2010, generalul Petraeus, care a făcut totuși cunoștință cu cătușele, comandase softuri care permiteau crearea de profiluri false multiple pe internet, cu o panoplie de informații false gata făcute (false CV-uri credibile etc.) care dădeau iluzia realității acestor personaje virtuale (sock puppets, în jargon). Altfel spus, Pentagonul utilizează exact ceea ce reproșează Rusiei că utilizează! Nume de cod: Operation Earnest Voice (OEV). Societatea Ntrepid, proprietară a Anonymizer, este cea care a dezvoltat această soluție. În trecere, aflăm că această societate a fost fondată de Richard « Hollis » Helms, un fost ofițer al CIA. Tot el a fondat și Abraxas. Se știe că Hollis nu a angajat decât foști ofițeri CIA, 100%. Un fel de spin off .
Apariția simultană a cenzurii
Uniunea Europeană, de asemenea, a creat o resursă similară cu East StratCom, care lucrează pentru a combate campania de dezinformare rusească. Un acronim care sună foarte apropiat de US Stratcom, unitatea americană care reunește mai ales competența de a trata un război nuclear și operațiunile psihologice.
Pe lângă sancțiunile economice împotriva Rusiei, se caută deci să se pună în practică sancțiuni informaționale. Limitate la tempo-ul alegerilor, ni se spune. Să vedem! Pe vremuri, așa ceva se numea cenzură. De aceea nu putem decât să surâdem atunci când d-nul Macron declară că vrea, din proprie inițiativă, să cenzureze mass-media rusești! De fapt, Macron nu face decât să aplice ordinele militare ale Statului major american și ale Deep-state-ului american, via NATO. La fel pentru Angela Merkel, care deja a dat o lege, pe șest, între Crăciun și Anul Nou, obligând GAFA[1] să cenzureze orice gândire deviantă, sub amenințarea unor amenzi grele. La fel și pentru Regatul Unit, care a creat direct o brigadă militară cu aproape 1500 de oameni (printre care și femei), brigada a 70-a, cu scopul de a duce acest război împotriva Rusiei.
Generalul Marshall Webb confirma la rândul său recursul la scenarii hibride de către trupele sale, atunci când era încă șeful forțelor speciale ale NATO. Acest general este cel pe care-l putem vedea în celebra și curioasa fotografie a statului major urmărind în direct lichidarea lui Ben Laden în sala de criză de la Casa Albă.
Nici draga noastră Elveție nu este la adăpost. În timpul primei sale vizite oficiale în străinătate, în Austria, noul președinte al Confederației, Alain Berset, a făcut un mic ocol pentru a-l îmbrățișa pe Harlem Désir, parașutat reprezentant pentru libertatea mass-media” în cadrul OSCE. Despre ce au vorbit ei? Despre modul în care ar trebui să scape de fake news! Este clar că nu există subiect mai presant!
Însă Vietnamul este cel care ar trebui să ne intereseze mai mult. Această țară a dorit să facă ce fac europenii. Ea tocmai a creat o unitate militară de control al ortodoxiei mediatice: Forța 47. Compusă din nu mai puțin de 10.000 de oameni, rolul său este de a supraveghea tot pe Net și de a suprima orice conținut care este considerat deviant și ofensator pentru putere. Desigur, vietnamezii trăiesc în continuare sub un regim comunist cu partid unic. Ceea ce este foarte diferit față de cazul nostru.
Traducere Vladimir Muscalu
https://www.ojim.fr/antipresse-drone-a-invente-lutte-contre-fake-news/
[1] Acronim pentru Google, Amazon, Facebook, Apple (n. tr.).